Rozpoczęta została kampania wyborcza. Na ulicach Tutetogrodu i innych turetyckich miast członkowie Organizacji Synarchistycznej Turetii i sam Władysław Zarzecki wygłaszają przemówienia, rozdawane są broszury, rozwieszane materiały agitacyjne.KIM JESTEM I DLACZEGO KANDYDUJĘ?
Turetię zamieszkuję już niemal od realnego roku — przybyłem do niej 20 kwietnia 2022 roku. Posiadam doświadczenie mikronacyjne z dawnych czasów, natomiast w momencie przybycia do kraju nie byłem obywatelem żadnej innej mikronacji i nie jestem nim nadal. Od początku rozpocząłem działalność polityczną, zakładając Organizację Synarchistyczną Turetii. Pełnię funkcje Prezesa Trybunału Królewskiego i zarządcy Wydziału Komunikacji. W ciągu swojego v-życia angażowałem się na rzecz Turetii również na inne sposoby, zajmując się między innymi tworzeniem jej map.
Kandyduję, ponieważ zmiana władzy jest szansą na przezwyciężenie zastoju, który od początku mijającej kadencji jest coraz bardziej widoczny. Występuję pod szyldem Organizacji Synarchistycznej Turetii, mam jednak nadzieję dotrzeć również do wyborców innych, niż sympatycy synarchizmu. Chętnie odpowiem na wszelkie pytania ze strony obywateli. Jestem również otwarty na debatę z innymi kandydatami.
PROGRAM
Otwarcie debaty ustrojowejObecny anachroniczny ustrój jest jedną z przyczyn stagnacji w kraju. Należy zwiększyć wpływ obywateli na Turetię i odejść od dotychczasowych praktyk autokratycznych. Powinna zostać otwarta debata ustrojowa, dzięki której każdy obywatel odegrałby rolę w kształtowaniu przyszłego ustroju, zakończona uchwaleniem nowej konstytucji. Niezależnie od potencjalnych zmian w konstytucji, jako władca będę dążył do zwiększenia udziału obywateli w życiu publicznym. Sytuacja, w której ograniczony jest on w praktyce ledwie do wyboru monarchy raz na 6 miesięcy, zniechęca do działania w Turetii.
Uporządkowanie prawaPrawo Turetii jest chaotyczne i pełne luk. Będę dążył do jego uporządkowania i dostosowania do potrzeb Turetii oraz jej obywateli. Osobiście przygotuję i zgłoszę w Radzie Narodowej konieczne projekty legislacyjne, między innymi projekt napisanego od nowa Kodeksu Karnego.
Program Wielkiego PrzełomuProgram Wielkiego Przełomu obejmować będzie zarówno systemy informatyczne Turetii, jak i jej gospodarkę. Państwo powinno wspierać naukowców i wynalazców oraz przyspieszać swoimi działaniami proces industrializacji.
Kolonizacja nowych ziemW zakresie polityki kolonialnej, w pierwszej kolejności należy powrócić do koncepcji kolonizacji ziem na południowym wschodzie Orientyki. Pierwszym celem wyprawy kolonizacyjnej mogłaby stać się wyspa Rosaniola.
Aktywizacja polityki zagranicznejIzolacja na arenie międzynarodowej jest jedną z największych bolączek Turetii. Działania zmierzające do aktywizacji polityki zagranicznej i współpracy z innymi krajami tam, gdzie to korzystne, rozpoczęte zostaną od krajów Vaarlandu — przede wszystkim Rzeczypospolitej Obojga Narodów i Cesarstwa Niemieckiego, a następnie rozszerzone także na szersze grono państw Mikroświata. Jako władca osobiście odbędę szereg wizyt dyplomatycznych.