Jako syn hrabiny.
Poproszę o dołączenie do rodu Zienewskich, gdyż to osiedliłem się na ich włościach. Moją matką by była hrabina Zienewska, czy się hrabina zgadza.
Znalezione na forum Santery: CytujKartolińskiRód wywodzący się z Królestwa Turetii. Protoplasta rody był Juliusz Kartoliński. Miał on dwóch synów Jana Marię i Henryka. Pierwszy z nich, Jan Maria miał również dwóch synów: Jana który został królem Turetii oraz Stanisława. Natomiast młodszy Henryk miał syna Borysa i córkę Ksenię. Oboje jego dzieci emigrowały na Santerze gdzie osiadły na stałe, tworząc nowa linie rodu. Tu Borys Kartoliński został wyniesiony do godności szlacheckiej.CZŁONKOWIE RODU(†) Juliusz Kartoliński(†) Jan Maria Kartoliński (I syn Juliusza)(†) Henryk Kartoliński (II syn Juliusza) JKM Jan Kartoliński, władca Turetii (syn Jana Marii) Stanisław hrabia Kartoliński (syn Jana Marii) LINIA SANTERSKA Borys Kartoliński (syn Henryka) Ksenia Kartolińska (córka Hernyka)Może warto rozwinąć temat w Turetii?
KartolińskiRód wywodzący się z Królestwa Turetii. Protoplasta rody był Juliusz Kartoliński. Miał on dwóch synów Jana Marię i Henryka. Pierwszy z nich, Jan Maria miał również dwóch synów: Jana który został królem Turetii oraz Stanisława. Natomiast młodszy Henryk miał syna Borysa i córkę Ksenię. Oboje jego dzieci emigrowały na Santerze gdzie osiadły na stałe, tworząc nowa linie rodu. Tu Borys Kartoliński został wyniesiony do godności szlacheckiej.CZŁONKOWIE RODU(†) Juliusz Kartoliński(†) Jan Maria Kartoliński (I syn Juliusza)(†) Henryk Kartoliński (II syn Juliusza) JKM Jan Kartoliński, władca Turetii (syn Jana Marii) Stanisław hrabia Kartoliński (syn Jana Marii) LINIA SANTERSKA Borys Kartoliński (syn Henryka) Ksenia Kartolińska (córka Hernyka)
Cytat: Ludwik Dalkowski w Maj 12, 2022, 18:24:32Znalezione na forum Santery: CytujKartolińskiRód wywodzący się z Królestwa Turetii. Protoplasta rody był Juliusz Kartoliński. Miał on dwóch synów Jana Marię i Henryka. Pierwszy z nich, Jan Maria miał również dwóch synów: Jana który został królem Turetii oraz Stanisława. Natomiast młodszy Henryk miał syna Borysa i córkę Ksenię. Oboje jego dzieci emigrowały na Santerze gdzie osiadły na stałe, tworząc nowa linie rodu. Tu Borys Kartoliński został wyniesiony do godności szlacheckiej.CZŁONKOWIE RODU(†) Juliusz Kartoliński(†) Jan Maria Kartoliński (I syn Juliusza)(†) Henryk Kartoliński (II syn Juliusza) JKM Jan Kartoliński, władca Turetii (syn Jana Marii) Stanisław hrabia Kartoliński (syn Jana Marii) LINIA SANTERSKA Borys Kartoliński (syn Henryka) Ksenia Kartolińska (córka Hernyka)Może warto rozwinąć temat w Turetii?Chciałbym rozwinąć linie santerską:Borys Kartoliński (syn Henryka)Helena Kartolińska (żona Borysa)Dymitr Kartoliński (syn Borysa) Ksenia Kartolińska (siostra Borysa) Kursywą zapisane osoby wirtualne.
Z tym trzeba będzie poczekać na seniora rodu. Myślę, że powinniśmy zrobić specjalny spis rodów. (chyba herbarz się to nazywa) Umieściło by się w nim herb, wymieniło członków i zawarto historię rodu. (Jestem ciekawa kreatywności naszej szlachty) Jak uważacie?