Ankieta

Popierasz kolonizowanie Orientyki?

Tak
4 (40%)
Nie
5 (50%)
Nie wiem
1 (10%)

Głosów w sumie: 10

Autor Wątek: Popierasz kolonizowanie Orientyki?  (Przeczytany 1892 razy)

Lipiec 14, 2022, 13:32:58
Odpowiedź #15

Stanisław Kartoliński

• Administrator
  • Ekspert

• 3622
  • Tekst osobisty
    Hrabia Sołucka
Mam już tego serdecznie dość. Jakim prawem mnie ciągle hrabia krytykuje? Straciłam już cierpliwość.

Rozpocznę od tego, że nigdy nie krytykowałem Pani ani Pani pracy. Nigdy krytyka nie dotyczyła Pani osoby. Jeśli miałem jakieś zastrzeżenia to dotyczyły one Pani pomysłów, projektów. Niestety będąc osobą publiczną i pełniąc funkcję kanclerza naraża się Pani na krytykę swojej pracy. I jeszcze raz podkreślam - nigdy nie krytykowałem Pani jako osoby.

Co hrabia zrobił dla Turetii w trakcie kadencji króla Kazimierza? Dokładnie nic. Śmieszne było te żądanie zapłaty za ten pożal się Boże spis.

Doprawdy nic nie zrobiłem dla Turetii? Zapłatę za spis zaproponował mi Król Kazimierz.

Nie robi nic, ale od początku jest wrogo nastawiony wobec mojej osoby. Dlaczego? Bo wprowadzam zmiany? Dlatego, że...? Chętnie usłyszę dlaczego. Ja próbuję ciężko pracować dla Turetii, wprowadzać ustawy i poprawki. Jedyne co dostaję w zamian to krytykę. Wk*urwia mnie to już. Starałam się być miła i unikać konfliktu. Za każdym razem jest to samo. Czego nie zrobię zawsze jest źle.

To już czysta przesada. Zawsze do pani argumentów przedstawiam kontrargumenty i nigdy nie krytykuje działania na rzecz Turetii.

Nie jest moją winą to, że król znika bez słowa wyjaśnienia. On sam zrzucił na mnie całe królestwo, i jest sobie winny. Nie owijajmy w bawełnę. Od samego początku to ja byłam faktycznym królem. Ja sprawowałam władzę. A teraz co? Mnie obwinia się mnie o to, że rządzę nie zważając na króla. Miałam wszelkie pełnomocnictwa by samodzielnie rządzić. Król nie był mi do niczego potrzebny. Jestem zbyt ambitna by dać sobą rządzić osobie, której częściej nie ma niż jest. Możecie mnie znienawidzić, ale taka jest prawda. Źle wam jest pod moją władzą? Słucham, chętnie usłyszę wasze opinie. Nie zdziwcie się jak obudzicie się gdy Turetia będzie na skraju upadku. Przy obecnym nastawieniu stanie się to szybciej niż myślicie.

Zażalenia proszę składać w Pałacu Królewskim. Wystawia Pani opinie nie tylko Królowi ale dla całego dworu i siebie samej pisząc takie słowa.

Stanisław Kartoliński niszczy to państwo swoim negatywnym nastawieniem. Niech nie waży się zaprzeczać, bo każdy widzi jak jest. Pisz co chcesz, ale pamiętaj Stanisławie, że karma wraca. Wiedz, że skończyła się dla ciebie łagodna hrabina Elżbieta. Zważaj teraz na swoje słowa, bo może się to źle skoczyć.  :-*

Nie będę komentował tego frustracyjnego zachowania. Radzę ochłonąć jeśli mam z Panią dyskutować.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2022, 13:56:35 wysłana przez Stanisław Kartoliński »
/-/ Jego Królewska Mość Stanisław Kartoliński, z łaski Boga i woli ludu, Król Królestwa Turetii.
Hrabia Sołucka. 

Lipiec 14, 2022, 16:30:18
Odpowiedź #16

Henryk Adam Kartoliński

• Elekcja 1931
  • Zaawansowany użytkownik

• 269
Jakie są przyczyny niechęci obywateli do idei kolonizacji?

Jeśli chodzi o te podane przez hrabiego Dalkowskiego, dawno nieistniejąca Tyrencja była chyba ostatnim nieefemerycznym krajem zajmującym te ziemie. Garapenia położona była wyłącznie na wyspach znajdujących się jeszcze dalej na zachód, obecnie należących do Winków. Upłynęło tyle czasu, że całkiem realistyczne jest wytworzenie się tam zupełnie nowej kultury, może z pewnymi śladami poprzedniej, które można byłoby przy okazji kolonizacji badać na drodze wykopalisk. To zresztą, że Tyrencja nawiązywała do Rzymu, też daje pewien przykład realny — na obszarze dawnego imperium rzymskiego powstały inne kraje o z czasem ukształtowanej bardzo zróżnicowanej kulturze. Tutaj różnice byłyby jeszcze większe, gdyż mamy do czynienia z ziemiami od dawna niczyimi.

Zgadzam się z Panem i nawet myślę, że możemy tam wysłać misje pokojową. Możemy powiedzieć, że te tereny są obecnie rządzone przez autorytarny reżim i chcemy ich wyzwolić.
Komandor Marynarki Książe Henryk Adam Kartoliński
Sekretarz Obrony Narodowej
Hrabia Białoturetycki

Lipiec 14, 2022, 19:58:42
Odpowiedź #17

Stanisław Kartoliński

• Administrator
  • Ekspert

• 3622
  • Tekst osobisty
    Hrabia Sołucka
Jakie są przyczyny niechęci obywateli do idei kolonizacji?

Jeśli chodzi o te podane przez hrabiego Dalkowskiego, dawno nieistniejąca Tyrencja była chyba ostatnim nieefemerycznym krajem zajmującym te ziemie. Garapenia położona była wyłącznie na wyspach znajdujących się jeszcze dalej na zachód, obecnie należących do Winków. Upłynęło tyle czasu, że całkiem realistyczne jest wytworzenie się tam zupełnie nowej kultury, może z pewnymi śladami poprzedniej, które można byłoby przy okazji kolonizacji badać na drodze wykopalisk. To zresztą, że Tyrencja nawiązywała do Rzymu, też daje pewien przykład realny — na obszarze dawnego imperium rzymskiego powstały inne kraje o z czasem ukształtowanej bardzo zróżnicowanej kulturze. Tutaj różnice byłyby jeszcze większe, gdyż mamy do czynienia z ziemiami od dawna niczyimi.

Największą niechęć wywołuje u mnie stwierdzenie jednoosobowe, że będziemy coś kolonizować i tak ma być. Nie były przeprowadzane żadne konsultacje w tej sprawie. Nikt nie chciał wysłuchać obywateli w tej sprawie. Decyzja została podjęta przez Kanclerza. Nie wiedział o tym nawet nasz Król! Nie podoba mi się robinie prywatnego folwarku z Turetii.
Nie mam nic przeciwko dołączeniu kilku pixeli ale taka akcja powinna być poprzedzona dyskusją (na Zgromadzeniu Narodowym), odpowiednim przygotowaniem się fabularnym, odpowiednimi dokumentami i konsultacjami z narodami żyjącymi w bezpośrednim sąsiedztwie tych wysp.

Zgadzam się z Panem i nawet myślę, że możemy tam wysłać misje pokojową. Możemy powiedzieć, że te tereny są obecnie rządzone przez autorytarny reżim i chcemy ich wyzwolić.

Obrońcy demokracji z Turetii wejdą siłą wprowadzać nowy porządek?
/-/ Jego Królewska Mość Stanisław Kartoliński, z łaski Boga i woli ludu, Król Królestwa Turetii.
Hrabia Sołucka. 

Lipiec 14, 2022, 20:30:01
Odpowiedź #18

Elżbieta Zienewska

• Ekspert

• 616
A teraz to nie są konsultacje? Naród się wypowiada w tej sprawie, nie widzę tu nieprawidłowości żadnych. Ktoś musi podejmować decyzje, żeby potem ktoś mógł je krytykować.  ;)
Jedna decyzja to nie prywatyzacja państwa. Od początku tłumaczyłam, że w tej sprawie trzeba się skontaktować z innymi. Trzeba było od początku czytać.

Lipiec 14, 2022, 20:41:20
Odpowiedź #19

Władysław Zarzecki

• Elekcja 1931
  • Zaawansowany użytkownik

• 356
Kto powiedział, że nie będzie przygotowań fabularnych? I dlaczego opinia na temat sposobu przedstawienia inicjatywy opinii publicznej wpływa na opinię na temat jej samej?

Co do obecnych rządów na tamtych ziemiach, raczej są to terytoria zanarchizowane, ale to będzie należało zbadać podczas ekspedycji.
/—/ Władysław Zarzecki
Prezes Trybunału Królewskiego, zarządca Wydziału Komunikacji, kierownik Organizacji Synarchistycznej Turetii, właściciel Pracowni Graficzno-Kartograficznej W. Zarzecki i S-ka

Lipiec 15, 2022, 08:27:41
Odpowiedź #20

Stanisław Kartoliński

• Administrator
  • Ekspert

• 3622
  • Tekst osobisty
    Hrabia Sołucka
A teraz to nie są konsultacje? Naród się wypowiada w tej sprawie, nie widzę tu nieprawidłowości żadnych. Ktoś musi podejmować decyzje, żeby potem ktoś mógł je krytykować.  ;)
Jedna decyzja to nie prywatyzacja państwa. Od początku tłumaczyłam, że w tej sprawie trzeba się skontaktować z innymi. Trzeba było od początku czytać.

Pani już wcześniej zadecydowała, że do kolonizacji dojdzie i to, że Król prędzej czy później się zgodzi.
Hrabia Sołucka. 

Lipiec 15, 2022, 10:42:23
Odpowiedź #21

Elżbieta Zienewska

• Ekspert

• 616
No nie mogę XD za każdym razem teraz będzie mi wypominał, że to ja zdecydowałam. Do kolonizacji nie musi dość za tej kadencji.  :)

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum
yourname blackspider basicrpg eneaekstraliga2014 stadoaraba