Wspomnienie młodości na wsi,Gdzie wiatr wiejący po polach,A słońce świeciło na twarz,To czas, który zawsze nas woła.Tam gdzie lato było ciepłe,A jesień kolorowa jak kwiaty,Gdzie zimy były mroźne i śnieżne,A wiosny pełne śpiewu ptaków.Tam gdzie dzieciństwo było szczere,A każdy dzień był pełen radości,Gdzie życie płynęło swoim rytmem,A serca były pełne miłości.To wspomnienie, które zawsze żyje,W naszych sercach i naszych myślach,To czas, który niezmiennie nas prowadzi,Do naszej młodości na wsi.
Sołuck, miasto pełne światła,Serce kraju tętniące życiem,Uliczki pełne ludzi, samochodów i tramwajów,To miejsce, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie.Tam, gdzie fabryki i kamienice,Wieżowce i parki,To miejsce, gdzie historia spotyka się z nowoczesnością,Gdzie przeszłość i teraźniejszość tworzą jedną całość.Tam, gdzie ludzie pracują i żyją,Gdzie rodzą się i umierają marzenia,To miejsce, gdzie wiele dróg prowadzi do sukcesu,A każdy może znaleźć swoje miejsce na ziemi.Sołuck, miasto pełne energii,Które nigdy nie śpi,To miejsce, gdzie każdy może odnaleźć swoje miejsce,Serce Turetii, pełne nadziei i radości.
Odchodząca zima, blask słońca przyjmuje,Śnieg topnieje, w powietrzu wiosnę czuć,Brzęk kropli wody, ptaki śpiewają,Żegnaj zimo, witaj wiosno ukochana.Twój mroźny oddech, miał moc nas ochłodzić,Lodowate wichry, miały nas zmęczyć,Lecz teraz ustępujesz miejsca nowemu,Wiosennemu słońcu, które nas ogrzeje.Twoje dni dobiegają końca,Zostają jedynie wspomnienia,Lecz my wdzięczni jesteśmy,Za to co nam dałaś, zimo odchodząca.Nie martw się, powrócisz za rok,By nas ponownie ochłodzić i zmęczyć,Lecz teraz czas na radość i słońce,Wiosenną aurę, która nas rozświetli.Żegnaj zimo, witaj wiosno,Niech radość i słońce nas otacza,Niech nasze serca pełne będą nadziei,Wiosenną aurę, z nami zawsze będzie.
Królestwo Turetii, dumne i mocne,Niepokonane, dzielne i jednoznaczne,Pełne wierności i godności,W sercach swoich mieszkańców jest prawdziwe.Ojczyzna ta jest piękna i świetna,Ze swoją historią i kulturą,Która trwa od wieków i nie ginie,W każdym pokoleniu jest ukazywana.Turetia, kraj dumny i mądry,Nie boi się wyzwań i przeciwności,Zawsze wierny swoim tradycjom i wartościom,I zawsze gotowy bronić swojej niepodległości.W tym królestwie ludzie żyją w harmonii,Z szacunkiem dla innych i swojej ziemi,I zawsze dążą do pokoju i dobrobytu,W Turetii każdy może czuć się wolny.Tak więc chwalmy to piękne królestwo,Które jest naszą dumą i naszą siłą,Niech trwa wiecznie, niezmienne i niepokonane,Królestwo Turetii, nasza umiłowana ojczyzna!
W obłokach cierpienia wędruję,Tam, gdzie ból niczym cień otacza mnie.Bez rytmu, bez strofy, słów bez składu,Bólu odczucia we mnie władajy.Głębokie rany, które serce trawi,W nutach nierównych skrzypią, jak łzy.Cierpię, nie wiedząc, dokąd się udać,Wciąż doświadczam bólu, co mnie łamie.Czy to wiesz, co tak leci z wiatrem,Jest to opis bólu, co we mnie tkwi.Bezdźwięczne słowa, bezsensu jęki,Ból, co mnie męczy, nie opuszcza mnie.Gdyby rytm był tu, może łagodniejszy,Lecz ból nie zna melodyjnej piosenki.On po prostu istnieje, jakby w próżni,W ciszy swojej obecności czuję wciąż.Więc niech ten tekst dalej trwa,Niech opisuje ból, jakim serce bije.Może w słowach, bez składu i wiersza,Odciągnę od siebie cierpienia więcej.
Korzenie twoje sięgają w głąbTam, gdzie historie przeszłości łapią oddechNawet w burzowych dniach, trwasz mocnoWierzę w ciebie, jak w powiew wolnościKora twoja pełna historiiW każdej zmarszczce czasu przetrzymujesz siłęGłęboko ukryte w środku mądrości skarbyPowiedz mi, jakich sekretów jesteś strażnikiem?Drzewo życia, korzenie w ziemi głębokoWznosi się ku niebu, rozpostarte ramionaSymbol mądrości, piękna i harmoniiDrzewo życia, nasz przewodnik przez dniTwoje gałęzie, jak ramiona przyjacielaZapraszają w uścisk swojego cieniaPod twoją opieką, wyciszenie znajdujęNatchnienie płynie, gdy tylko w tobie tkwięLiście twe, jak strony pełne marzeńKażdy zielony dotyk oznacza nadziejęWiatr je pieszczący, melodię niesieW harmonii z tobą, świat odzyskuje spokójDrzewo życia, korzenie w ziemi głębokoWznosi się ku niebu, rozpostarte ramionaSymbol mądrości, piękna i harmoniiDrzewo życia, nasz przewodnik przez dniOch, drzewo życia, podaruj mi swój darWiedzy, siły i spokoju na moją drogęPrzeszłości tajemnice i przyszłości nadziejeW tobie znajduję siłę, by iść naprzódDrzewo życia, korzenie w ziemi głębokoWznosi się ku niebu, rozpostarte ramionaSymbol mądrości, piękna i harmoniiDrzewo życia, nasz przewodnik przez dni
Pokolenie młode, snów niezliczone tłumy,Marzeń żar, które się niegasną w chmurach,Zmieniają świat, ku przyszłości dążą dumnie,W ich sercach bije moc, by zmienić świata los.