Autor Wątek: Temat do ogólnej dyskusji  (Przeczytany 9475 razy)

Lipiec 12, 2022, 14:01:57
Odpowiedź #90

Elżbieta Zienewska

• Ekspert

• 616
Kongres Orientyki raczej już nie istnieje.

Widzę, że nie jestem od dawna w temacie. Postaram się zorientować jak teraz sytuacja wygląda.

Cieszy mnie, że postulat pozyskania kolonii zamorskich dla Turetii, wysuwany przez nas jako OST od początku jako pierwszych, znalazł poparcie w debacie publicznej i w części kręgów decyzyjnych. Nie uważam jednak, by warto było zajmować od razu teren tak wielki w stosunku do metropolii, który byłby niezagospodarowany.

Moja propozycja jest taka, by przeprowadzić ekspedycję kolonialną, w wyniku której zajęty zostałby obszar widoczny na poniższej mapie. W miarę rozwoju kolonii można byłoby prowadzić ekspansję na pozostałe wyspy. Zamiast tworzyć kolejne hrabstwa na wzór metropolii, całym skolonizowanym obszarem na Orientyce administrować powinien gubernator wybierany w wyborach powszechnych spośród wszystkich chętnych obywateli Turetii.

Dobra propozycja. Możemy zacząć myśleć nad kolonizacją. Sytuacja trochę się odwlecze. (Król powiedział, że nie powiększymy terytorium w najbliższym czasie) Mówię, żeby nie było, że podburzam ludzi. Zorganizuje się w najbliższym czasie jakiś oddział kolonistów. Wyślemy ich w stosownym czasie na wyspy. Poczytam jeszcze w micropedii o tych ziemiach.

Lipiec 12, 2022, 21:13:15
Odpowiedź #91

Elżbieta Zienewska

• Ekspert

• 616
Cytat: Stanisław Kartoliński
Te dwa zdania pokazują, że Kanclerz prowadzi swoją politykę nie zważając na zdanie Króla. Z Panią Zienewską nie muszę się zgadzać ale wprowadza dużo zmian. Kazimierz Sakowicz jako głowa państwa prowadzi nijaką politykę.

Nie robiłabym tego, gdyby nie było to potrzebne. Próbuję coś zmienić. Nie narzucałam swojej woli. Odbywały się nad wszystkim dyskusje, wszyscy brali w nich udział i decydowali. Prowadziłam i prowadzę państwo, a przynajmniej staram się to robić. Pokazałam, że potrafię pracować i działać. Właśnie tym sobie zasłużyłam na uznanie i szacunek Turetyjczyków.

Lipiec 13, 2022, 09:27:20
Odpowiedź #92

Julia Edyta Wolińska-Kartolińska

• Elekcja 1931
  • Ekspert

• 789
Pani planuje już kolonizację mimo sprzeciwu Króla?
Hrabina Julia Edyta Wolińska-Kartolińska.

TRT1 Turetyckie Radio Telegram 1.

Lipiec 13, 2022, 09:35:58
Odpowiedź #93

Elżbieta Zienewska

• Ekspert

• 616
Wyżej napisałam, że kolonizacja się odwlecze, ze względu na zdanie króla.

Lipiec 13, 2022, 11:13:16
Odpowiedź #94

• Elekcja 1931
  • Ekspert

• 789
A jeśli Król wygra ponownie elekcję?

Lipiec 13, 2022, 11:25:34
Odpowiedź #95

Elżbieta Zienewska

• Ekspert

• 616
No cóż. Z czasem na pewno się zgodzi.

Lipiec 20, 2022, 09:29:41
Odpowiedź #96

Elżbieta Zienewska

• Ekspert

• 616
Hrabio Dalkowski, czy zbanowany to ten sam człowiek, co wcześniej?

Lipiec 20, 2022, 09:36:33
Odpowiedź #97

Ludwik Dalkowski

• Elekcja 1931
  • Ekspert

• 526
Zbanowany użytkownik, który pojawił się wczoraj na forum posiadał adres IP tożsamy z adresem IP aktywnego użytkownika. Sprawa została przekazana Królowi. Dowody zostały zabezpieczone i będą do ujawnienia na prośbę Króla lub Trybunału.
Ludwik Dalkowski,
Hrabia Złotogórski.

Lipiec 20, 2022, 09:41:38
Odpowiedź #98

Elżbieta Zienewska

• Ekspert

• 616
Więc, czy sprawa zostanie zgłoszona do Trybunału, oraz czy zostaną wyciągnięte konsekwencje wobec tej osoby?

Lipiec 20, 2022, 09:41:55
Odpowiedź #99

• Elekcja 1931
  • Ekspert

• 789
Dobrze rozumiem, że ktoś z obywateli założył drugie konto?

Lipiec 20, 2022, 10:28:43
Odpowiedź #100

Ludwik Dalkowski

• Elekcja 1931
  • Ekspert

• 526
Więc, czy sprawa zostanie zgłoszona do Trybunału, oraz czy zostaną wyciągnięte konsekwencje wobec tej osoby?

Nie mogę odnaleźć w naszym prawie informacji kto powinien przedstawić zgłoszenie w Trybunale Królewskim. Nie posiadamy urzędu, który zatrzymuje podejrzanych ani ścieżki postępowania. Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie.
Sprawę przekazałem Królowi i to właśnie JKM powinien postawić zarzuty.
Jako administrator forum wykonałem swój obowiązek nakładając bana na konto „klona".

Dobrze rozumiem, że ktoś z obywateli założył drugie konto?

Tak jeden z zarejestrowanych użytkowników założył konto. Adres rejestracji konta był identyczny z adresem tego użytkownika.
Ludwik Dalkowski,
Hrabia Złotogórski.

Lipiec 20, 2022, 10:36:39
Odpowiedź #101

Elżbieta Zienewska

• Ekspert

• 616
Nie mogę odnaleźć w naszym prawie informacji kto powinien przedstawić zgłoszenie w Trybunale Królewskim. Nie posiadamy urzędu, który zatrzymuje podejrzanych ani ścieżki postępowania. Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie.
Sprawę przekazałem Królowi i to właśnie JKM powinien postawić zarzuty.
Jako administrator forum wykonałem swój obowiązek nakładając bana na konto „klona".

Wniosek o założenie postępowania karnego może złożyć każdy obywatel, jeżeli posiada jakieś dowody na zgłaszane przestępstwo. Jednak jeżeli sprawa ma nie być prowadzona jawnie trzeba utworzyć dział, do którego dostęp będzie mieć Król i Trybunał.

Lipiec 20, 2022, 11:12:52
Odpowiedź #102

Henryk Adam Kartoliński

• Elekcja 1931
  • Zaawansowany użytkownik

• 269
To jest poważne oskarżenie. Nie do pomyślenia, że ktoś się dopuścił takiego czynu.
Komandor Marynarki Książe Henryk Adam Kartoliński
Sekretarz Obrony Narodowej
Hrabia Białoturetycki

Lipiec 20, 2022, 11:37:40
Odpowiedź #103

Władysław Zarzecki

• Elekcja 1931
  • Zaawansowany użytkownik

• 356
Zgodnie z art. 4 ustawy o sądownictwie postępowanie sądowe prowadzone jest jawnie. Prawo nie przewiduje innego trybu postępowania. Nie ma przeciwwskazań, aby sama administracja forum złożyła oskarżenie.
/—/ Władysław Zarzecki
Prezes Trybunału Królewskiego, zarządca Wydziału Komunikacji, kierownik Organizacji Synarchistycznej Turetii, właściciel Pracowni Graficzno-Kartograficznej W. Zarzecki i S-ka

Lipiec 20, 2022, 13:11:16
Odpowiedź #104

Stanisław Kartoliński

• Administrator
  • Ekspert

• 3622
  • Tekst osobisty
    Hrabia Sołucka
Wstrzymajmy się z osądem. Hrabia Dalkowski napisał o zarejestrowanym użytkowniku forum a nie o mieszkańcu. Zbanowane konto również powinno posiadać prawo do obrony.
/-/ Jego Królewska Mość Stanisław Kartoliński, z łaski Boga i woli ludu, Król Królestwa Turetii.
Hrabia Sołucka. 

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum
stadoterra telenovelee yourname hkcz off-road4x4wiki