Autor Wątek: Temat do ogólnej dyskusji  (Przeczytany 9485 razy)

Lipiec 09, 2022, 09:32:05
Odpowiedź #75

Elżbieta Zienewska

• Ekspert

• 616
Pojawiali się kandydaci z zagranicy we wcześniejszej elekcji. Były to jednak nie do końca trafione kandydatury.

Lipiec 10, 2022, 08:44:59
Odpowiedź #76

Stanisław Kartoliński

• Administrator
  • Ekspert

• 3622
  • Tekst osobisty
    Hrabia Sołucka
Kandydat z zagranicy może przyjąć koronę i mianować kanclerza. Zawsze może być jedynie królem tytularnym. Jest to bardzo dobre wyjście z mniej aktywnych okresów.
/-/ Jego Królewska Mość Stanisław Kartoliński, z łaski Boga i woli ludu, Król Królestwa Turetii.
Hrabia Sołucka. 

Lipiec 11, 2022, 13:54:26
Odpowiedź #77

Elżbieta Zienewska

• Ekspert

• 616
Mam świetne wieści. Rozpoczęłam pracę nad planem zmian. Będzie kilka większych planów do zrobienia. Zreformujemy kilka rzeczy. Realne może stać się zwiększenie terytorium. Znalazłam odpowiednie ziemie, wystarczy się dogadać w tej sprawie.

Lipiec 11, 2022, 14:00:33
Odpowiedź #78

Julia Edyta Wolińska-Kartolińska

• Elekcja 1931
  • Ekspert

• 789
Ziemię na naszym kontynencie?
Hrabina Julia Edyta Wolińska-Kartolińska.

TRT1 Turetyckie Radio Telegram 1.

Lipiec 11, 2022, 15:37:47
Odpowiedź #79

Elżbieta Zienewska

• Ekspert

• 616
Są to ziemie na Orientyce, a dokładniej wyspy Luminatu. Kiedyś istniało tam państwo Tyrencja i Luminat. Obecnie ziemie są niezagospodarowane. Obszar "na oko" jest kilka razy większy od Turetii. Do przejęcia ich będzie nam potrzebna zgoda Kongresu Orientyki.

Lipiec 11, 2022, 18:32:40
Odpowiedź #80

Kazimierz Sakowicz

• Elekcja 1931
  • Ekspert

• 1344
Wypowiem się w formie luźnego oświadczenia. Od jakiegoś czasu jestem mniej aktywny i mniej widoczny w Turetii. Jest to spowodowane sprawami relanymi. Pod koniec czerwca wyjechałem z kraju i jestem aktualnie w trasie. Zbliżam się już powoli do swojego domu więc analogicznie powrócę do aktywności w Turetii. Nie ogłaszałem nigdzie ponieważ co jakiś czas podglądałem co dzieje się w Królestwie. Na każdą sprawę do mnie jako do Króla reagowałem natychmiastowo. Nie umknęło mojej uwadze jak po ogłoszeniu kandydowania do tronu przez Panią Kanclerz, codziennie zaczęła publikować posty informujące o braku aktywności członków Dworu Królewskiego. Nie wiem czy jest to element kampanii wyborczej, nie mnie to oceniać. W sprawie pozostałych przedstawicieli władz, czuję się w obowiązku napisania słów sprostowania. Sekretarz stanu Ludwik Dalkowski informuje mnie na bieżąco o postępach w pracach na arenie międzynarodowej. Zważając na delikatny i mało publiczny charakter jego pracy stwierdzam, że wiele już dokonał i nie zwalnia tempa. Odnośnie Hetmana Zienewskiego to informował mnie on o swoich planach na przyszłość i tłumaczył stagnację w obszarze wojskowości. Informował mnie również o pewnych obowiązkach, które przejęła jego córka.
Odnośnie ostatnich wypowiedzi Pani Kanclerz jestem delikatnie zniesmaczony. Królestwo Turetii nie będzie rozszerzało swoich granic, bynajmniej w najbliższym czasie. Jeśli do tego dojdzie to nie będzie to ekspansja na Orientyce. Nie będziemy również zajmowali jakiegokolwiek stanowiska w sprawie wojny w państwie Rosyjskim ani tym bardziej wysyłać tam naszych wojsk.
Podsumowując, jeśli ktoś ma konkretne zastrzezenia co do funkcjonowania poszczególnych urzędów proszę o kontakt w formie publicznej.
Kazimierz Sakowicz.

Lipiec 11, 2022, 19:49:25
Odpowiedź #81

Elżbieta Zienewska

• Ekspert

• 616
Pragnę przypomnieć, że to WKM zaproponował mi stanowisko. Jako kanclerz mam prowadzić nadzór w państwie i reprezentować króla w każdym aspekcie. Bardzo odpowiada mi to stanowisko w ramach moich elastycznych godzin pracy, pozwala mi to na wysoką aktywność. Ani Król, ani żaden z członków dworu nie poinformował mnie o swojej nieaktywności. Kandydowanie w następnej elekcji już od początku proponował mi mój ojciec. Wtedy nie zajęłam żadnego stanowiska, ale od pewnego czasu utwierdziłam się w chęci kandydowania. Z moim ojcem miałam kontakt. Informowałam go na bieżąco, że będę ingerować w jego kompetencje ze względu na sprawy skarbca. Z hrabią Dalkowskim wymieniłam kilka wiadomości nt. aktywności.
Jeśli król raczy odpowiedzieć. Z czego wynika zniesmaczenie? Czy to gorzka prawda tak działa? Uważam, że Turetia powinna prowadzić ekspansję. Jeżeli królowi to nie pasuje, to niech poważnie zastanowi się jakie wartości teraz reprezentuje. Nastawienie wielu wobec mojej osoby może się teraz zmienić, ale serio zastanówcie się nad całą sytuacją. Jednym nie pasuje, że się angażuję i staram się działać, drudzy wytykają mi, że krytykuję ludzi. Serio myślałam, że monarchia konstytucyjna coś zmieni, poprawi aktywność itp. Teraz widzę, że tu nic nie pomoże. Serio tutaj ani demokracja, ani absolutyzm, ani żadne inne wymysły ustrojowe tu nie pomogą z takim nastawieniem.

Lipiec 11, 2022, 19:51:27
Odpowiedź #82

• Elekcja 1931
  • Ekspert

• 789
Są to ziemie na Orientyce, a dokładniej wyspy Luminatu. Kiedyś istniało tam państwo Tyrencja i Luminat. Obecnie ziemie są niezagospodarowane. Obszar "na oko" jest kilka razy większy od Turetii. Do przejęcia ich będzie nam potrzebna zgoda Kongresu Orientyki.

Lipiec 11, 2022, 20:04:55
Odpowiedź #83

Elżbieta Zienewska

• Ekspert

• 616
Mapa nie za bardzo aktualna, ale jak najbardziej chodziło mi o te ziemie.

Na zaznaczonych wyspach leżał Luminat i tam trochę dalej Eskwilinia. Ta nie zaznaczona wyspa należy obecnie do Winków. (Na tej mapie Winktown) Ziemie są jak najbardziej do wzięcia. Wystarczy ustalić z państwami na Orientyce, że chcemy zająć te ziemie.

Lipiec 11, 2022, 20:12:19
Odpowiedź #84

• Elekcja 1931
  • Ekspert

• 789
Mogę zapytać tylko jaki jest cel pozyskania tych wysp?

Lipiec 11, 2022, 20:27:33
Odpowiedź #85

Elżbieta Zienewska

• Ekspert

• 616
Ziemia jak ziemia - im więcej tym lepiej. Turetia jest mała i z czasem braknie miejsca na tworzenie hrabstw. Obywateli jest dużo, każdy zasługuje na kawałek ziemi. Ziemi jest tam bardzo dużo. Można tam tworzyć różne tytuły. Będzie można je nadawać, więc wydłuża się lista możliwych do zdobycia tytułów. Oprócz tego można tam prowadzić intensywną narrację. (Co nie znaczy, że tu nie można tego robić)

Lipiec 11, 2022, 20:47:38
Odpowiedź #86

• Elekcja 1931
  • Ekspert

• 789
Z tego co się orientuję to jeszcze naszej ziemi nie zagospodarowaliśmy do końca. Nie wiem jak to będzie odbierane właśnie wśród innych państw.

Lipiec 12, 2022, 08:29:21
Odpowiedź #87

Stanisław Kartoliński

• Administrator
  • Ekspert

• 3622
  • Tekst osobisty
    Hrabia Sołucka
Uważam, że Turetia powinna prowadzić ekspansję. Jeżeli królowi to nie pasuje, to niech poważnie zastanowi się jakie wartości teraz reprezentuje.

Te dwa zdania pokazują, że Kanclerz prowadzi swoją politykę nie zważając na zdanie Króla. Z Panią Zienewską nie muszę się zgadzać ale wprowadza dużo zmian. Kazimierz Sakowicz jako głowa państwa prowadzi nijaką politykę.
/-/ Jego Królewska Mość Stanisław Kartoliński, z łaski Boga i woli ludu, Król Królestwa Turetii.
Hrabia Sołucka. 

Lipiec 12, 2022, 13:38:57
Odpowiedź #88

Maurycy Folkwarewicz

• Elekcja 1931
  • Aktywny użytkownik

• 147
Baron Maurycy Folkwarewicz
Wicekierownik Organizacji Synarchistycznej Turetii,

Lipiec 12, 2022, 13:45:05
Odpowiedź #89

Władysław Zarzecki

• Elekcja 1931
  • Zaawansowany użytkownik

• 356
Cieszy mnie, że postulat pozyskania kolonii zamorskich dla Turetii, wysuwany przez nas jako OST od początku jako pierwszych, znalazł poparcie w debacie publicznej i w części kręgów decyzyjnych. Nie uważam jednak, by warto było zajmować od razu teren tak wielki w stosunku do metropolii, który byłby niezagospodarowany.

Moja propozycja jest taka, by przeprowadzić ekspedycję kolonialną, w wyniku której zajęty zostałby obszar widoczny na poniższej mapie. W miarę rozwoju kolonii można byłoby prowadzić ekspansję na pozostałe wyspy. Zamiast tworzyć kolejne hrabstwa na wzór metropolii, całym skolonizowanym obszarem na Orientyce administrować powinien gubernator wybierany w wyborach powszechnych spośród wszystkich chętnych obywateli Turetii.

/—/ Władysław Zarzecki
Prezes Trybunału Królewskiego, zarządca Wydziału Komunikacji, kierownik Organizacji Synarchistycznej Turetii, właściciel Pracowni Graficzno-Kartograficznej W. Zarzecki i S-ka

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum
tnt telenovelee yourname eneaekstraliga2014 basicrpg