Wasza Królewska Mość, Szanowna Rado, staje przed wami jako Hrabia Erszynia, Wojewoda Armii Narodowej Turetii, członek Rady Narodowej, jeden z założycieli Turetii. W pełni świadomy praw i obowiązków jakie stają przed monarchą chciałbym poprosić was o głosy w nadchodzącej elekcji.
Jeśli zdecydujecie się powierzyć mi koronę obiecuje, że zreformuje najważniejsze urzędy tak by dwór królewski działał dla rozwoju kraju a nie był jedynie produkcją nowych tytułów i wynagrodzeń. Powołam zasłużonych ludzi zgodnie z ich kompetencjami. Przeprowadzimy potężną akcję promocyjną by pozyskać większą ilość obywateli, razem zaczniemy otwarte grę na arenie międzynarodowej, tak by Turetia stała się aktywnym graczem.
Kolejny punkt to podział Królestwa. Przez całą kadencję pozostawał on niezmienny. Turetia potrzebuje wartościowej aktywności a aktywność zapewni nam rozwój hrabstw. Potrzebna będzie do tego szczegółowa mapa kraju. Już w pierwszym roku panowania planuje powołanie trzech nowych hrabstw.
Zawsze ważna była dla mnie gospodarka. Aktualnie ten temat jest porzucony. Musimy zrobić konkretne zasady funkcjonowania firm.
Z gospodarką wiążą się również finanse. Nie możemy pozwolić na to by budżet służył do wypłacania wynagrodzenia dla członków dworu. Obiecuję, że wprowadzę podatki w drugim lub trzecim roku mojej kadencji. Poprzedzone zostanie to jednak pobudzeniem gospodarki i nawiązaniem umów handlowych z zagranicą.
Jestem zwolennikiem dołączeniem Turetii do międzynarodowego systemu stempel. Tylko w ten sposób będziemy uznawani za państwo poważne, szanujące ogólne zasady międzynarodowe.
Będąc Wojewodą na dworze Króla Jana zbudowałem podstawy Armii Narodowej Turetii. Jeśli zostanę Królem mianuje następcę na tym stanowisku i wspólnie stworzymy manewry wojsk tak by były w pełni gotowe bronić naszych granic.
Dlaczego warto zagłosować właśnie na mnie? Król Jan Kartoliński stworzył Turetie i prowadził nasz kraj w dobrym kierunku. Nie ulega jednak wątpliwości że od pewnego czasu kraj zatrzymał się w miejscu. Kolejna kadencja będzie tylko pogłębieniem bytowania a zaprzeczeniem rozwoju. Pozostali kandydaci nie prezentują chęci walki o tron. Szczególnie odradzam oddawania głosów na nazwiska zagraniczne. Dla wspólnego dobra odradzam wybór osoby z zewnątrz, niezainteresowanej sprawami Turetii.
Dziękuję za uwagę.